Domácí žitné bulky | Read Eat and Live

Domácí žitné bulky

Není nad čerstvé, domácí pečivo. Už strašně dlouho jsem se odhodlávala k tomu, abych si nějaké upekla. Vždy mě ale odrazovalo droždí. Co když mi těsto nenakyne? Co když to nebude dobrý? Pf. Nakynulo a houstičky chutnaly skvěle! Aby taky ne. Vždyť z žitné mouky chutná dobře téměř všechno! :)


Co budeš potřebovat?

- 250 g hladké celozrnné (žitné) mouky
- 100 ml vlažného mléka
- vejce
- 1/3 kostky droždí
- lžíce oleje
- 1/2 lžíce octa
- lžička drceného kmínu
- špetka soli
- kmín a mořská sůl na posypání


Postup

Já nejprve navážila mouku, udělala si v ní důlek a v něm jsem založila kvásek - droždí a trocha vlažného mléka.


Jakmile se kvásek začal "probouzet", přidala jsem ostatní suroviny a vypracovala lepivé těsto. To jsem v míse zavřela a dala na teplé místo kynout.


Po dvou hodinách jsem z těsta vytvarovala bulky, přibližně velikosti dlaně. Dala jsem je na plech vyložený pečícím papírem a nechala je ještě dalších půl hodiny kynout. Poté je už stačilo jen potřít mlékem, posypat kmínem, solí a dát péct na 170 ° přibližně na 30 minut. 

A víš, jak chutnají nejlépe? S domácími burgry! Recept bude také, slibuji. :)


Dobrou chuť. :)


Nikol

Nikol Mudrová

13 komentářů:

  1. Ano, rozhodně není nad domácí pečivo, to je nejvíc! Většinou jsem pořád pekla jenom chleba, ale bulky ještě ne, ty musím rozhodně zkusit podle tvého receptu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas nepekla chleba, takže já musím rozhodně zkusit zas ten. :)
      A dej vědět, jak chutnaly. :))

      Vymazat
  2. Vzheldem k tomu, že jsem si nedávno koupila žitnou mouku a že nastávají dlouhé podzimní odpoledne, vidím to, že to mile ráda vyzkouším. :) S kombinací do zdravého hamburgeru vypadají uchvatně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je jasná volba! :D A během týdne se pokusím přidat recept na burger, ať to máš komplet. :)

      Vymazat
  3. Dokonalost :) ! Už se nemůžu dočkat celýho burgeru :D !

    runeatandtarvel.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. To vypadá moc dobře. Před pár dny jsme s manželem přešli na stravu bez bílé mouky a recept na žitné pečivo se vždy hodí! Ten určitě vyzkouším :-)

    www.kralicimama.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak ať chutná a hodně štěstí! :)

      Vymazat
  5. Zajímalo by mě jestli jde tady nahradit mléko vodou ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, tak to jsem vůbec nezkoušela. Ale pokud chceš nahradit mléko kvůli laktóze, zkusila bych použít třeba to bezlaktózový, nebo třeba mandlový. :)

      Vymazat
    2. No já právě nemůžu mléko vůbec a nemůžu ani tyhle náhražky :/

      Vymazat
    3. Tak to nevím. :( Vzhledem k tomu, že v mlíku se dělá kvásek, tak nevím, jak by se choval bez něj. :( Ale můžeš zkusit. :))

      Vymazat
    4. ahojky drozdi muzes zadelat i ve vodě ale delam ho bokem trochu teplejší vody cukr rozdrobim drozdi a lehce zasypu moukou.trva trošku déle ale funguje to.

      Vymazat