Bún bó nam bô | Read Eat and Live

Bún bó nam bô

Nikdy jsem si nemyslela, že budu až tolik tíhnout k vietnamské kuchyni. Ano, nudle sice ráda mám. To samé se ale nedá říct o všemožných sladkokyselých, rybích, ústřičných... omáčkách. Naštěstí mě ale spolubydlící maličko zpracovala. Představila mi nejdřív "fóčko" (polévku Pho), pak i bistro Banh-mi-ba a já si to zamilovala. Zvlášť právě Bún bó nam bô. Za tím jsem však viděla velkou vědu a radši si na něj čas od času někam zašla. Na konci léta jsme si ho ale uvařily na bytě a upřímně... je to tak rychlý, že se na to snad ani nevyplatí někam chodit. Možná jen kdybych se moc chtěla vyvarovat smradu v kuchyni po ústřičné a rybí omáčce. :D 

Jak tedy na to?


Co budeš potřebovat?

- 300 g hovězího (já měla falešnou svíčkovou a i s tou to bylo vynikající)
- 2 lžíce ústřičné omáčky
- 3-5 kapek rybí omáčky
- trocha sojové omáčky
- sezamová semínka
- olivový olej

- 150 g rýžových nudlí
- salát
- okurka
- mrkev
- citron
- koriandr
- (plus arašídy, mungo klíčky, smaženou cibulku - to já bohužel neměla)


Postup


Maso nakrájej na tenké plátky, smíchej s omáčkami a nech chvilku odležet. Jo, a nemusíš vůbec solit - od toho je tam rybí omáčka.


Mezitím si třeba můžeš na tenké nudličky nakrájet okurku s mrkví, salát, koriandr a uvařit nudle. Pak už je vlastně vše připraveno a chybí jen maso. 

Na rozpálenou pánev dej trochu olivového oleje a maso na něm prudce osmahni. Trvá to opravdu jen chviličku, takových 3 až 5 minut. Klidně ochutnej, jestli už není syrové. Mělo by však zůstat šťavnaté. Ke konci maso ještě posyp sezamovými semínky a můžeš podávat. :) 


Dobrou chuť. :)





Nikol


Nikol Mudrová

2 komentáře:

  1. čím dál častěji o tomhle jídle slýchám na netu a hrozně mě láká.. no asi ho budu muset taky vyzkoušet :) nebo si na něj někam zajít :)

    OdpovědětVymazat